Rött ljus = Grönt på G

 

Nu tar den första odlingsanläggningen i KOLLOM-projektet form hemma hos Håkansons i Andrarum. Det sista montaget görs inom kort och i juli är det full aktivitet i det gamla stallet (som nu snarare liknar ett hygienlab). En delegation med politiker och tjänstemän från Sjöbo kommun fick en första titt den 12 juni under sakkunnig ledning av Emil Rosén och Fredrik Sjöholm från Neco som är företaget bakom den futuristiska odlingskonstruktionen.

När det röda, växtvänliga ljuset kopplades på i det inkapslade stallet kändes framtiden nära. Sverige behöver säkra en egen livsmedelsförsörjning, landsbygdsföretagarna behöver nya intäktskällor och miljöbelastningen från transporter med mera måste minska. Inomhusodling på det här sättet kan vara en del av lösningen på flera av dagens utmaningar, det verkade alla överens om.

 

Håkansons pilotanläggning är en robust konstruktion där växterna lever i symbios med fiskar. Fisksorten som förser växterna med näring heter Talipia och är en läcker matfisk som redan finns på marknaden och som i full skala kan plussa på odlarens intäkter ytterligare. Delegationen från Sjöbo fick prova små, stekta aptitretare med citron och remoulad och dom lät sig väl smaka.

Kryddväxterna som är aktuella i Andrarum är mynta, basilika, koriander och timjan. Till sensommaren sker den första skörden och sedan rullar det på året runt med nya leveranser ungefär var sjätte vecka. Intresset från tillfrågade butiker och restauranger är stort och seriöst.

Bilden i mitten nedan visar demonstrationen av anläggningen i Andrarum. Övriga bilder från Necos arkiv.

2017-06/1497714215_img-4478-6-1-2.jpg
2017-06/dsc02507.jpg
2017-06/1497714267_img-3254-1.jpg